Communication Problem

aurora protocol http://www.curtronics.com/Solar/
Post Reply
dierre
Posts: 5
Joined: Sat Sep 26, 2015 12:13 pm

Communication Problem

Post by dierre » Sat Sep 26, 2015 12:26 pm

Hi,
I had an issue and I'm not sure if the problem if the PC or the inverter ports :(

5 days ago there was a loud thunder near home, then since the system didn't work.

During the day I received this messages from email alert
Connection lost with inverter #1

At home I tried to do some tests as

Code: Select all

# aurora -a 3 -T -Y10 -d0 -e /dev/ttyUSB0
the answer is always:

Code: Select all

20150926-13:11:36: aurora: No response after 10 attempts
20150926-13:11:36: aurora: ERROR: Received bad return code (-1 0)
I tried to disconnect the wires from PC, disconnect the wires from inverter and connect again but without lucky.
Checked the cable they work, connecting inverter checking the pin with the tester at the and of USB there is a small voltage of approximately 1 volt.
If I put a USB Key in the PC it works.

Last test done is this:

Code: Select all

aurora -a 2 -b -e /dev/ttyUSB0
with this result

Code: Select all

szttyDevice: /dev/ttyUSB0
yDelay:     1
yTimeout    0 mS
yMaxRunTime ~
devLCKfile: </var/lock/LCK..ttyUSB0>
devLCKfileNew: </var/lock/LCK..ttyUSB0.24100>
Got Params

RunTime     20150926-13:19:26 v1.8.6 
Endian    : Little
tm_gmtoff : yes
PID       : 24100

Attempting to get lock on Serial Port /dev/ttyUSB0...
Checking for lock

Checking process 24100 for lock
rPID: 24100 SubStrPos: aurora command: aurora = me
Appears we got the lock.

Opening Serial Port /dev/ttyUSB0...  Serial Port /dev/ttyUSB0 successfully opened.
Configuring serial device... Flushing unread data first...  Success!
Flushing serial device buffer... Success!

Comm Check: Let's see if the Aurora is listening... 
Elapsed time since last comm 0 us
Attempt 1
Clearing read buffer Success!
szSerBufferSave OK! 02 3a 00 00 00 00 00 00 00 00 
command: 02 3a 00 00 00 00 00 00 01 b7 
Flushing serial device buffer... Success!
Sending command... sent 10 characters
Draining serial device buffer... Success!
Cleared data buffer: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 
Read char #1 RC=1 (00) waited/max     6391/1000000  uS 
Read char #2 RC=0 (00) waited/max    98483/1000000  uS 
answer:  Got -1 characters
Comm Check: Failure, aborting...

Restoring Serial Port settings /dev/ttyUSB0... Success!
Flushing serial device buffer... Success!
Closing Serial Port /dev/ttyUSB0... Success!

devLCKfile: </var/lock/LCK..ttyUSB0>
devLCKfileNew: </var/lock/LCK..ttyUSB0.24100>
Clearing Serial Port Lock (24100)... done.

20150926-13:19:26: aurora: ERROR: Received bad return code (-1 0)

Complete 20150926-13:19:26
Could be the problem is the inverter?
Perhaps the surge has burnt inverter's communication board?
Is there another connection I can do with the inverter?

Any help is appreciate

Thanks
Roberto

jeanmarc
Posts: 1767
Joined: Thu Aug 29, 2013 7:16 am

Re: Communication Problem

Post by jeanmarc » Sat Sep 26, 2015 1:13 pm

That's bad luck :cry: Maybe the USB converter 'burned', even if it show with lsusb or something... They are sensible, you better try with another one.
I hope it's not something inside the inverter.

dierre
Posts: 5
Joined: Sat Sep 26, 2015 12:13 pm

Re: Communication Problem

Post by dierre » Sat Sep 26, 2015 5:00 pm

jeanmarc wrote:That's bad luck :cry: Maybe the USB converter 'burned', even if it show with lsusb or something...
Thanks Jean Marc, I hope you are right, I'm going to order another USB Converter hoping it's the issue, I will give you a feedback as soon I receive it

dierre
Posts: 5
Joined: Sat Sep 26, 2015 12:13 pm

Re: Communication Problem

Post by dierre » Sat Oct 03, 2015 4:53 pm

Hi,
just to confirm Jean Marc solution, the USB converter was broke, I changed it and now all works fine!!

Really Thanks
Roberto

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests