Page 3 of 3

Re: Undetected FTDI [RPi ArchLinux]

Posted: Sat Jul 26, 2014 5:41 am
by jeanmarc
What dmesg | tail return when you unplug/replug it ?
It's like the port is dead :?

Re: Undetected FTDI [RPi ArchLinux]

Posted: Sat Jul 26, 2014 9:13 am
by Thyxx
jeanmarc wrote:What dmesg | tail return when you unplug/replug it ?

Code: Select all

 
pi@raspberrypi ~ $ dmesg | tail
[   10.412596] EXT4-fs (mmcblk0p2): re-mounted. Opts: (null)
[   16.192403] FAT-fs (mmcblk0p1): Volume was not properly unmounted. Some data may be corrupt. Please run fsck.
[   21.429061] smsc95xx 1-1.1:1.0 eth0: hardware isn't capable of remote wakeup
[   23.024965] smsc95xx 1-1.1:1.0 eth0: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0x45E1
[   25.242141] Adding 102396k swap on /var/swap.  Priority:-1 extents:1 across:102396k SSFS
[  363.260658] usbcore: registered new interface driver usbserial
[  363.260783] usbcore: registered new interface driver usbserial_generic
[  363.260991] usbserial: USB Serial support registered for generic
[  363.273271] usbcore: registered new interface driver ftdi_sio
[  363.273416] usbserial: USB Serial support registered for FTDI USB Serial Device

Code: Select all

pi@raspberrypi ~ $ dmesg | tail
[35027.897925] usb 1-1.2: No support over 500mA
[35043.246940] usb 1-1.2: USB disconnect, device number 9
[35045.276048] usb 1-1.3: new full-speed USB device number 10 using dwc_otg
[35045.570394] usb 1-1.3: unable to read config index 0 descriptor/start: -32
[35045.570431] usb 1-1.3: chopping to 0 config(s)
[35045.571141] usb 1-1.3: string descriptor 0 read error: -71
[35045.571179] usb 1-1.3: New USB device found, idVendor=0403, idProduct=6001
[35045.571201] usb 1-1.3: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3
[35045.571744] usb 1-1.3: no configuration chosen from 0 choices
[35045.571769] usb 1-1.3: No support over 500mA

Re: Undetected FTDI [RPi ArchLinux]

Posted: Sat Jul 26, 2014 10:47 am
by jeanmarc
Did you use an USB hub ? It seem like it does "No support over 500mA"

Re: Undetected FTDI [RPi ArchLinux]

Posted: Sat Jul 26, 2014 4:42 pm
by Thyxx
jeanmarc wrote:Did you use an USB hub ? It seem like it does "No support over 500mA"
No.
Raspberry Pi <--- USB Cable AB ---> Converter <--- RJ12 Cable --->Inverter

Re: Undetected FTDI [RPi ArchLinux]

Posted: Sat Jul 26, 2014 5:28 pm
by jeanmarc
That could be the issue. Rasberry have low powered USB (it has been reviewed in latest version)
You may need a powered USB hub or have a self powered converter..
Even tough it's weird, many people use RS485 converters with Rasp pi without any issue.

Re: Undetected FTDI [RPi ArchLinux]

Posted: Sun Aug 03, 2014 5:26 pm
by Thyxx
Solved !

The différent USB cables tested were too long.
With a shorter cable, everything works.

Re: [SOLVED] Undetected FTDI [RPi ArchLinux]

Posted: Sun Aug 03, 2014 9:10 pm
by Walter62
good news, but the problem isn't the length of cable but the quality of cable, in every way the problem is solved

Re: [SOLVED] Undetected FTDI [RPi ArchLinux]

Posted: Tue Aug 05, 2014 11:11 am
by Thyxx
Walter62 wrote:good news, but the problem isn't the length of cable but the quality of cable, in every way the problem is solved
No, the problem is the length of the cable...
I've tested with different cables of different brands (I have a good stock at home) and only the USB cable with a length of less than 3 meters work (whatever brand)